Locale Altele
Duminica, 5 Mai 2024
Dum, 5 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
„Căpitanul oraşului” a revenit acasă
Florin Răchitan  - Luni, 20 Decembrie 2010

După o campanie fără precedent în ultimele două decenii de strângere de fonduri în interes public, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Satu Mare au dezvelit luni, în faţa Complexului de Educaţie Ecologică, bustul celui considerat a fi „părintele” Grădinii Romei, Kiss Gedeon.

 

Personalitate locală marcantă a secolului XIX, Kiss Gedeon a avut funcţia de „căpitan al oraşului”, ceea ce înseamnă că se afla la conducerea administraţiei publice a Sătmarului, de numele lui fiind legat înfiinţarea Grădinii Romei, precum şi a altor parcuri din oraş, câştigându-şi astfel renumele de „colonel al arborilor”.

 

După trecerea lui în nefiinţă, sătmărenii din acele vremuri i-au ridicat o statuie chiar în faţa Grădinii Romei, dar aceasta a dispărut în vâltoarea evenimentelor istorice din ultimul secol. În toamna acestui an, însă, APM Satu Mare a demarat o amplă campanie de strângere de fonduri pentru realizarea unui alt bust al „căpitanului oraşului”, pentru care au găsit locaţia ideală: în faţa Complexului de Educaţie Ecologică „Casa Verde”.

 

Timp de mai bine de o lună, sute de sătmăreni au donat sume mai mari sau mai mici de bani, după posibilitatea fiecăruia, în cele 20 de urne amplasate în bisericile de diferite confesiuni, la Teatrul de Nord, la Filarmonica „Dinu Lipatti” şi la redacţiile ziarelor maghiare din Satu Mare, adunându-se în final peste 72 milioane de lei vechi din aceste donaţii.

 

Cea mai mare parte a acestor bani a fost cheltuită pe realizarea bustului, iar din banii rămaşi au fost cumpărate pachete cu cadouri pentru 20 de copii orfani din centrele de plasament din judeţ.

 

Luni, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene şi a unui mare număr de sătmăreni a fost dezvelit noul bust al lui Kiss Gedeon, care îşi reocupă astfel locul pe care îl merită în spaţiul şi în conştiinţa colectivă a comunităţii sătmărene.

După ce profesorul Bura Laszlo şi directorul Centrului de Promovare a Culturii Tradiţionale, Felician Pop, au vorbit despre personalitatea lui Kiss Gedeon din perspectivă istorică, primarul Iuliu Ilyes şi directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, au dezvelit bustul la soclul căruia au depus coroane de flori reprezentanţii mai multor instituţii şi organizaţii non-guvernamentale din Satu Mare.

1554 vizite
Distribuie pe